Najbolji besplatni programi za backup drajvera

Drajveri (eng. Drivers) su važan deo sistema. Služe komunikaciju između operativnog sistema i uređaja. Bez odgovarajućih drajvera, uređaji ili neće pravilno raditi, ili neće raditi uopšte. Generalno, drajveri se isporučuju na CD / DVD sa hardverom tipa grafička karta, tv kartica i sl. Alternativno možete ih preuzeti sa sajta proizvođača hardvera i to je najbolje mesto za preuzimanje upravljačkih programa (drajvera) ili njihove novije verzije.

Ali ponekad, CD-ovi se mogu izgubiti ili drajver više nije dostupan na sajtu proizvođača, jer su prestali da obezbeđuju podršku za taj uređaj. U takvim slučajevima, rezervna kopija upravljačkih programa dobro dođe. U ovom članku pronaćete programe za kreiranje rezervnih kopija upravljačkih programa i sa mogućnostima za vraćanje (eng. restore) rezervnih kopija istih.


Double Driver



Double Driver je jednostavan i mali softver koji možete koristiti za backup / restore drajvera. Double Driver nema neke fensi mogućnosti, osim što dobro radi svoj posao.



Driver Magician Lite





Driver Magician Lite veoma dobro obavlja pravljenje backupa drajvera, ali na žalost nema mogućnost da ih vrati.  Ima vrlo pregledan spisak instaliranih drajvera, drajveri koji nisu “došli” sa operativnim sistemom označeni su crvenom bojom.  Backup se vrši u lepo strukturisane fascikle sa jasnim imenima uređaja.



DriverMax





Pregledan i moderan interfejs. A što se tiče funkcija samog programa, ne samo da vrši backup / restore drajvera, takođe ima mogućnost da pretražuje Web i ažurira drajvere ako je nova verzija dostupna.



SlimDrivers




Vrlo dobar program za backup / restore, on daje listu drajvera koja je veoma slična lista koju možete videti u Device Manager. Jednu stvar koju smatram za manu je da SlimDrivers čuva drajvere u folderima sa imenima po generičkim ili hardware ID oznakama drajvera.



DriverBackup!





Ne tako popularan ali veoma dobar program DriverBackup! ima funkcije backup / restore drajvera, sa vrlo korisnim opcijama. Možete izabrati samo Windowsove drajvere, OEM, drajvere koji ne dolaze sa operativnim sistemom, drajvere sa digitalnim potpisom (digital signature), drajveri biće sačuvani u pojedinačnim fasciklama, poređani po imenima uređaja. DriverBackup! je u stanju da napravi rezervnu kopiju “Fantomskih uređaja” tačnije uređaja koji su ranije bili povezani ali nisu u tom trenutku.