Razlike između GPT i MBR

U ovom članku probaću da vam objasnim neke razlike između GPT i MBR šema podela hard diskova na particije.
Prilikom instalacije Windows 8/8.1 primetli ste da vas pita da li želite koristiti GPT ili MBR šemu podele hard diska na particije. GPT je novi standard koji postepeno zamenjuje MBR. GPT (eng. GUID Partition Table) donosi mnogo prednosti, ali i dalje je MBR najkompatibilniji i još uvek je potreban u nekim slučajevima.


 


Čemu služi GTP i MBR





MBR (eng. Master Boot Record) i GPT (eng. GUID Partition Table) su dve različite šeme podela hard diskova na particije, uprošteno rečeno oni čuvaju informacije o rasporedu podataka na disku, sadrže početnu i krajnju adresu svake particije, tako da vaš operativni sistem zna koji sektori pripadaju svakoj particiji i koja particija je butabilna.

 

MBR

MBR se sastoji od skupa unapred definisanih polja, u kojima se nalaze informacije o konfiguraciji diska, početni kod za podizanje sistema i tabela particija. Na osnovu tih informacija locira se aktivna particija na disku i učitava boot sektor u operativnu memoriju. Program iz boot sektora pokreće operativni sistem koji se nalazi na aktivnoj (primarnoj) particiji.
MBR ne podržava diskove veće 2 TB, takođe podržava samo do četiri primarne particije, ako želite više, morate da napravite od jedne primarne particije proširenu particiju.

windows disk management




GPT

Poboljšane su performanse i pouzdanost, svaka particija na hard disku ima svoj "jedinstveni identifikator" (GUID - Globally Unique Identifier), na primer, jedan GPT disk sadrži dve kopije tabela particija, koje se nalaze u posebnoj, skrivenoj particiji, tako da je mnogo sigurniji. Skladišti informacije o proverama (cyclic redundancy check (CRC)) - ukoliko su podaci oštećeni, GPT može locirati i pokušati popravku oštećenih podatka sa druge lokacije na disku, dok MBR nema tu mogućnost i dok ne naletite na problem, nećete ni znati da ima oštećenje. Na MBR disku informacije o particijama i boot sektoru zapisane su na jednom mestu, ukoliko ovi podaci budu obrisani ili oštećeni, u nevolji ste.

Teoretski GPT podržava neograničen broj jedinstvenih particija po disku, jedino ograničenje je operativni sistem, Windows dozvoljava 128 particija na GPT disku.  Veličina jednog GPT volumena teoretski je 8 ZB (Zettabytes), iako je veličina praktično ograničena na oko 18 Egzabajta.


windows 8.1 gpt disk


GPT ima svoja ograničenja. Samo 64-bitne verzije Windowsa 8.1, 8, 7, Vista i odgovarajuće serverske verzije mogu koristiti GPT šemu na računarima sa UEFI.

Dok Windows XP Professional (samo 64-bitna verzija) može pristupati lokalnim diskovima sa GPT particijama, ali ne može se pokrenuti sa istih.
Noviji operativni sistemi na primer Ubuntu ima ugrađenu podršku za GPT.