Stvari koje bi trebali uraditi pre i posle (re)instaliranja sistema

Instaliranje operativnog sistema je prilično vremenski zahtevno za svakog korisnika, sama instalacija ne oduzima previše vremena, međutim ukoliko istoj dodate instaliranje drajvera i instalaciju ostalih programa, postupak može da se oduži na par sati.
Ako niste pažljivi vrlo lako možete da izgubite važne podatke. Da bi uštedeli na vremenu i ne bi gubili podatke tokom reinstaliranja operativnog sistema, napisao sam vam par saveta šta da radite pre i posle instalacije OS-a.

Pre instalacije OS-a



1. Proverite "My Documents" i sadržaj poddirektorijuma kao što su Pictures, Music, Download... itd. Ako ne backup-ujete podatke na "Cloud".
Većina programa poseduje opciju za snimanje rezervnih kopija profila ili konfiguracija programa, a možete koristiti programe za tu funkciju kao što je mozbackup.

2. Back-up drajvera
Pročitajte članak Najbolji besplatni programi za backup drajvera.
Moja preporuka je program DriverMagician. Program možete preuzeti sa zvaničnog sajta i njegova veličina je 4.33 MB. Uz pomoć ovog programa možete uraditi update vaših drajvera, backup i vraćanje istih. Sve što treba uraditi je obežiti drajvere koji su instalirani na vašem računaru i pokrenuti backup proces. Za proces backup i vraćanje drajvera je potrebno manje vremena nego što bi vam bilo potrebno kada biste ih instalirali sa CD-a ili tražili i preuzimali sa neta. Prilikom backup-a najvažnije je da drajvere sačuvate na neku drugu particiju, a ne na particiju na koju ste planirali da smestite sistem.

3. Još jednom proverite da li ste sačuvali sve vama bitne fajlove sa C particije i (re)instalirajte OS. Moja preporuka je kopirajte samo vama bitna dokumenta i slike ako nemate backup na "Cloud"-u, muziku i programe je lako skinuti sa neta.

Posle instalacije OS-a



1.  Instalacija drajvera
Sa npr. DriverMagician vratite drajvere

2. Ažurirajte Windows 

3. Instalirajte antivirusni program, firewall

4. Instalacija programa
Umesto klasičnog surfovanja po netu i preuzimanja programa posetite sajt Ninite. Na ovom sajtu ponuđen je veliki broj najnovijih verzija najpopularnijih programa (većina besplatnih) koji su raspoređeni u kategorije. Sve što treba da uradite je da obeležite željene i kliknete na dugme Get Installer. Posle preuzimanja konfiguracione aplikacije pokrenite istu i nakon toga će ih sve automatski instalirati. Na vama ostaje samo da se pozabavite prilagođavanju instaliranih programa vašim potrebama.

Nadam se da će i vama ovi saveti biti od pomoći