Šta je HOSTS datoteka i šta sa njom

Nekad davno, postojao je ARPANET (prethodnik Interneta kakvog danas znamo) koji nije imao DNS koji je određivao gde se nalazi koji server.
Zbog nepostojanja centraliziranog sistama za ovu namenu, svaki server je sadržavao svoju "mapu" drugih servera i imena tih "servera" koji su bili pamtljivi običnom korisniku. Hosts datoteka se koristila za čuvanje informacija o tome gde se koji server u nekoj mreži nalazi.
Danas je HOSTS datoteka u kojoj je mapirana IP adresa LOCALHOST-a. Localhost je rezervisan domen na vašem načunaru ili uprošteno lokalni server

Kada se korisnik spaja na web sajtove, ftp servere i druge servere spajaju se na ime domena, kao što je npr. http://www.google.com. Serveri i klijenti (računari) ne komuniciraju sa imenima domena, već sa IP adresama, kao što je npr. 192.168.1.1. Tako kad unesete ime domena u program koji se želite na spojiti sa tim domenom (recimo Vaš browser), program prvo treba pretvoriti ime domena u IP adresu na koju će se spojiti. Način na koji se to ime domena pretvara u IP adresu se zove Domain Name Resolution. Na većini OS-eva, većina tih promena iz imena domena u IP adresu se događa kroz proceduru zvanu kao DNS.

DNS je skraćenica za Domain Name System i standardan je servis za konverziju imena domena na Internetu. Kadgod se neki uređaj spoji na neki drugi uređaj na Internetu, mora se spojiti preko IP adrese na taj udaljeni uređaj. Da bi se dobile te IP adrese, DNS se koristi kako bi se ime domena mapiralo u odgovarajuću IP adresu. 


U Windows-ima, standardna hosts datoteka je u večini slučajeva prazna ili sadrži neaktivne linije od kojih je zadnja:
127.0.0.1 localhost
Primer hosts datoteke na Windows računaru:


Gde se nalazi HOSTS datoteka





HOSTS datoteka nalazi se u C:\Windows\System32\Drivers\etc\




Blokiranje zlonamernih web sajtova sa HOSTS datotekom



Da bi mogli urediti i blokirati određene web sajtove sa HOSTS datotekom, prvo kliknite na Start meni, pronađite Notepad, desni klik na Notepad i odaberite Pokreni kao administrator (Run as administrator)

Sada kad je Notepad otvoren izaberite File > Open. Uđite u C: > Windows > System32 > Drivers > etc. I videćete prazan ekran, sada promenite tekst dokumente (*.txt) na All Files pomoću padajućeg menija, tako da možete odabrati HOSTS datoteku i kliknite Open


Dodavanje domena u datoteci hosts je vrlo jednostavan. Hosts datoteka koristi format:
127.0.0.1  primer-domena.com

Blokiranje web sajta je vrlo jednostavno samo upišete u dnu datoteke hosts:
127.0.0.1 www.primer-domena.com

Dakle, ako sam hteo blokirati facebook, samo upišem:
127.0.0.1 www.facebook.com
Svaki web sajt koji želite blokirati, upisujete u novi red. Nemojte koristiti znakove kao što su \, /, ili http://. Možete onemogućiti pojedini unos stavljanjem znaka "#" na početku linije.

 

Prednost HOSTS datoteke





Blokiranje Spyware-a/reklama - ovo postoje jako popularan razlog za korišćenje HOSTS datoteke. Dodavanjem ogromne liste poznatih mreža koja su izvora reklama i Spyware sajtova u vašu HOSTS datoteku i mapiranjem imena domena na 127.0.0.1, što je tzv. loopback IP adresa koja uvek pokazuje na vašu vlastitu mašinu, blokira ćete ove sajtove od učitavanja. Ovo ima najmanje dve prednosti: jedna je da će značajno ubrzati vaše surfanje jer više nećete trebati čekati na skidanje reklama iz tih reklamnih mreža i kao drugo: Vaše će surfanje biti puno sigurnije jer više nećete biti u mogućnosti doći do malicioznih sajtova

Postoje HOSTS datoteke koje su već napravljene tako da ih možete besplatno skinuti i koje sadrže
ogromnu listu reklamnih servera, sajtova koji prate navike korisnika preko cookie-a, sadrže exploite ili vas inficiraju sa Spyware-om.
Ako planirate koristiti HOSTS datoteku preporučuje se da pre skidanja backup-ujete originalnu HOSTS datoteku tako što ćete je preimenovati u HOSTS.ORIG


Korisne adrese i programi za održavanje HOSTS datoteke
MVPS HOSTS datoteka i saveti - http://www.mvps.org/winhelp2002/hosts.htm
HostsMan - http://winhelp2002.mvps.org/hosts.htm#Related


I na kraju, možete koristiti hosts datoteku za stvaranje jednostavne adrese za vaše uređaje na mreži. 
Na primer, IP adresa mog rutera je 192.168.1.1, dodavanjem sledećeg reda u moju hosts datoteku
192.168.1.1 ruter.com
Jednostavno upišem u ruter.com u browseru umesto da kucam IP adresu rutera