Šta je "System Volume Information" folder

System Volume Information folder možete videti kada uključite opciju da vidite skrivene datoteke i foldere u windows exploreru, ukoliko ga ne možete otvoriti to je sasvim normalno, jer na NTFS particiji zbog sigurnosti nemaju svi pristup System Volume Information folderu čak i ako imaju administratorske dozvole.

Dozvole pristupa System Volume Information folderu blokiraju korisnike ili programe koji nemaju određene dozvole od pristupa ili menjanju podataka u istom.

U System Volume Information folderu Windows čuva između ostalih i System Restore podatke (u slobodnom prevodu tačka povratka)
System restore je sistemska alatka koja pomaže da se vrati na stanje pre promena koje su načinjene u Windows operativnom sistemu kao što su drajveri, instalirani programi i ostale promene načinjene u sistemu. 
System restore ne vraća obrisana dokumenta, slike i ostale personalne fajlove ali ih takođe ni nedira prilikom vraćanja sistema.
Po pravilu System Restore je uključen da periodično pravi backup vašeg sistemskog diska i to se zove tačka povratka (slobodan prevod). Takođe System Restore se pravi i prilikom svake instalacije novog drajvera ili programa.

Može se i manuelno napraviti ako je neophodno.


Ako želite smanjiti veličinu System Volume Information foldera, uđite u Control Panel > System and Security > System > System Protection.
U Protection Settings, možete uključiti ili isključiti System Restore i odabrati koliko prostora na disku će System Restore koristiti.














Isključivanjem System Restore opcije, nećete obrisati System Volume Information folder jer Windows u istom čuva još podataka osim System Restore podatka.
U System Volume Information folderu čuvaju se podaci koje kreira Indexing servis za brže pretraživanje datoteka.
Volume Shadow Copy i Distributed Link Tracking servisi koriste System Volume Information folder.
Ukratko Volume Shadow Copy - Povremeno indexira promene u datotekama i folderima, da bi mogli koristiti "Previous versions" funkcionalnost




Nećete moći obrisati ili pristupiti System Volume Information folder na NTFS particiji, čak i ako ga obrišete iz drugog operativnog sitema ili uz pomoć nekog Windows PE okruženja, Windows ponovo će kreirati System Volume Information folder jer mu je potreban, i da napomenem, nemojte mu menjati dozvole (permissions).